ROgift.ro-magazin de cadouri

Formele si sursele de vitamina A

Este una din vitaminele liposolubile- care se dizolva in grasimi- alaturi de vitaminele D, K si E si o mai intalnim si sub numele de retinol. Ca orice vitamina, o preluam din alimentatie, apoi ea este absorbita la nivelul intestinului cu ajutorul unor grasimi si a unor minerale-mai ales zincul- si depozitata in ficat.
Formele si sursele de vitamina A
In mediu ea se gaseste ca vitamina A propriu-zisa (retinolul) si ca provitamina, adica precursor al vitaminei A. Provitaminele sunt reprezentate de caroteni α, β si γ, cel mai important si raspandit fiind β carotenul. In alimentatia noastra vitamina A se gaseste atat sub forma de retinol cat si sub forma de provitamina. Cele mai importante surse de vitamina le reprezinta ficatul, ouale, uleiul de peste, morcovii, varza, spanacul, pepenele galben, caisele si piersicile. β carotenul pe care il preluam din alimentatie ajunge la ficat unde este ulterior transformat in retinol.


Actiunile vitaminei A
Cel mai important rol pe care aceasta vitamina il detine este acela de mentinere a vederii scotopice (vederea la intuneric). Astfel aceasta vitamina participa, in urma unor transformari la aparitia senzatiei vizuale la lumina crepsusculara sau la intuneric.
Alte roluri importante pe care le detine aceasta vitamina sunt de stimularea a sistemului imunitar (favorizeaza sinteza de imunoglobuline, molecule cu rol in apararea organismului impotriva infectiilor), scurtand astfel durata de boala, mentine sanatatea pielii (lupta impotriva petelor aparute ca urmare a inaintarii in varsta, impotriva acneei, si a altor afectiuni ale pielii), a dintilor si a gingiilor si nu in ultimul rand, alaturi de vitamina E, reprezinta un puternic antioxidant, avand efect antitumoral. De altfel, s-a observat ca cei care consuma cantitati mari de β caroten au sanse mult mai mici de a dezvolta cancer de prostata, col uterin, colon sau gastric.
Cum o consumam?
Doza zilnica recomandata de vitamina A este de 600 micrograme. In afara de sursele de vitamina reprezentate de alimente, ea se gaseste si sub forma de suplimente alimentare. Atentie insa: o cantitate prea mare de vitamina A produce hipervitaminoza A manifestata prin uscarea pielii, mancarimi difuze, caderea parului, dureri de cap, hepatosplenomegalie (cresterea in volum a ficatului si a splinei).