ROgift.ro-magazin de cadouri

Pastrav in abur

Conform conceptiei chinezilor, pastravul este un echivalent al crapului chinezesc. Acesta din urma reprezinta unul dintre cele mai indragite feluri de mancare, fiind si foarte usor de gasit prin milioanele de iazuri, balti si plantatii de orez din China - deci, foarte ieftin.
Atat crapul, cat si pastravul au aceleasi proprietati terapeutice, superioare - de pilda - fripturii de somon. Se stie despre carnea de pastrav si de crap ca poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei, cat si a lipsei de lapte la proaspetele mame; mai trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare. Ceea ce este important pentru preparatul de mai jos este ca pestele sa fie proaspat, adica necongelat.

Se ia un pastrav proaspat, se spala si se curata de solzi, apoi se asaza intr-un vas de ceramica de marime potrivita pentru a fi introdus in alt vas cu apa, in vederea unei fierberi tip Bain-Marie. Daca pastravul este prea mare, taiati-l in doua.
Se toaca marunt 4 felii de ghimber si se unge pestele cu ceea ce rezulta. Se pune castronul cu peste in vasul cu apa clocotita si se acopera, lasand sa fiarba pe foc mediu, timp de 15 minute.
Se stinge focul si se scoate vasul cu peste, se scurge orice urma de lichid si se garniseste cu cilantro (un fel de patrunjel-frunze, foarte puternic aromat, folosit adesea in Orient), 3 bulbi de hasma tocati, 2 lingurite de sos de soia si putina sare si piper, dupa gust. Inainte de a fi servit, se toarna peste peste o lingura