ROgift.ro-magazin de cadouri

Sirop din flori de soc

Socul creste imunitatea organsimului, distruge microbii si scade febra. Are actiune galactogena, prin stimularea secretiei de lapte la femeile care alapteaza. Proprietatile terapeutice se datoreaza compozitiei sale: ulei esential, potasiu, zaharuri, mucilagii, vitamina C, vitamine din complexul B, aldehide glicolice, aminoacizi, sambunigrina, sambucosida (pigment), acid malic.
Preparatele din flori, fructe sau scoarta de soc sunt diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative, emoliente, galactogene si antiinflamatoare. Sunt indicate in edeme, infectii si litiaza urinara, guta,
reumatism, constipatie, afectiuni oculare (conjunctivita, blefarita), eczeme, urticarie, furuncule, gripa,
bronsita, astm. Extractele din fructe de soc sunt un puternic aliat in lupta contra bolilor degenerative si a celor canceroase. Cel mai bun moment in care se recolteaza florile de soc este acela in care infloresc (sfarsitul lui mai la campie, inceputul/mijlocul lui iunie la munte, ori in zonele nordice), dupa ce s-a ridicat roua. Florile proaspete se folosesc imediat dupa recoltare, la prepararea socatei sau a siropului de soc.
 Cantitati: 30-40 flori de soc, 4,5 kg zahar, 3 linguri zeama de lamaie, 3 l apa.
 Preparare:


Florile de soc se scutură şi se trec printr-un jet rapid de apă.
Se taie pe cât posibil crenguţele în aşa fel încât să rămână numai florile.
Lămâile la fel se taie felii.
Florile şi lămâile se aşează împreună într-un vas mai mare.
Apa se pune la fiert (eu am pus în apă o pastaie de vanilie uscată fără măduva), după ce a dat câteva clocote se trage deoparte şi se lasă 10-15 min. la răcit după care se toarnă peste flori şi feliile de lămâie.
Se amestecă puţin , după care se aşează o farfurie întinsă peste care la fel se aşează ceva greu,(eu am pus lămâi) pentru a ţine florile şi lămâile sub apă.
Totul se adoperă bine şi se lasă la rece 4-5 zile (în fiecare zi se amestecă puţin ) după care se stoarce bine cu mâna florile şi feliile de lămâie şi apa se scurge bine printr-o pânză curată deasă.(eu am pus servet de bucatarie din hârtie la prima filtrare şi a două un tifon)
Apa rezultată se pune la fiert în care se adaugă zahărul şi sarea de lămâie.
La 1 l apă se adaogă; -1kg. zahăr şi 20 până la 23g sare lămâie. (eu am pus 20g , dar cui îi place mai acrişor poate până la 23g pe l.să pună).
După ce zahărul s-a topit şi siropul a dat 2-3 clocote se ia de pe foc şi se tornă fierbinte în sticle, care se astupă imediat.
Acest sirop se ţine chiar mai mult de 1 an şi este foarte răcoritor vara cu câteva bucaţi de gheaţă, apa minerală şi cu 1 felie de lămâie sau portocala decorat, ceva pentru copii şi oaspeţi însetaţi.