ROgift.ro-magazin de cadouri

Tofu-deasupra cu unt de arahide

Ingrediente
tofu:
•500 g tofu
•1 lingura cu varf de unt de arahide (cat mai natural si cu continut mai scazut de sare)
•2 linguri lapte de soia si/sau orez
•1 catel de usturoi (presat)
•1 lingurita ghimbir proaspat (presat, ca usturoiul)
•1 lingurita zeama de lamaie
•sare, piper
sos:
•3 linguri sos de soia
•3 linguri otet (preferabil balsamic, de vin rosu sau de orez)
•3 linguri apa
•1/2 lamaie (zeama)
•dupa gust: piper negru proaspat macinat, ardei iute pisat si frunze de coriandru (se poate inlocui si cu patrunjel)

Mod de preparare
Pentru tofu, se combina intaii untul de arahide, laptele de soia/orez, zeama de lamaie, ghimbirul si usturoiul cu un varf de cutit de sare sau cat este nevoie (dupa gust) in functie de continutul de sare al untului de arahide. Tofu-ul se preseaza bine pentru a-i scoate cat mai multa apa din pori si a-l face mai ferm, apoi se taie in felii de ~1cm grosime, se sareaza putin pe ambele parti si se da prin compozitia din unt de arahide. Se acopera o tava cu folie de aluminiu si se stropeste cu ulei de masline, care apoi se intinde. Tofu-ul se pune atent pe tava si se introduce la cuptor; se coace la 275C pentru 20-25 de minute, dupa care se scoate, feliile de tofu se intorc pe cealalta parte si se ung cu restul compozitiei din unt de arahide si se reintroduc la cuptor pentru inca 20-30 de minute, sau pana incepe sa se inchida la culoare si se obtine consistenta dorita (tofu-ul va iesi mai fraged sau mai uscat in functie de cat timp este lasat la cuptor). Intre timp, se combina ingredientele pentru sos. Feliile de tofu se lasa la racit putin dupa ce au fost scoase din cuptor, si se servesc alaturi de un vas cu sosul, care va fi folosit pentru inmuiat. Se poate folosi ca aperitiv sau alaturi de un fel cu orez, broccoli, sau chiar o salata.